Guest Writer: Wat maakt iemand een lezer?

Door: Lotte Peirelinck

676490474e0a0e8fb00a97746370a8ac.jpg
 

Enkele jaren geleden vroeg een docent tijdens een gastcollege wie er graag boeken las. Van de twintig aanwezige studenten ging één hand aarzelend de lucht in. Het was niet die van mij.


Lezen is het eerste waarvan ik ooit dacht: dat wil ik leren. Ik maak lijstjes met de boeken die ik wil lezen wanneer ik klaar ben met het exemplaar dat op mijn nachtkastje ligt. Neem dit lijstje mee naar de boekenwinkel om vervolgens toch met andere titels weer thuis te komen. Ik ga op vakantie en denk net zolang na over welke boeken meereizen als welke outfits het best bij de reisbestemming passen.

Toch bleef ik stil in het gastcollege. Dat heeft deels te maken met het feit dat ik het type persoon ben dat luidop spreken in een volle klas ten allen tijde probeerde te vermijden indien mogelijk. Maar ook met een soort angst niet aan de verwachtingen te voldoen van wat een ‘lezer’ dan wel is: iemand die moeiteloos een gesprek over Russische literatuur kan doorstaan. Iemand met een onderbouwde mening over de laatste literaire prijswinnaar. Iemand die elke week minstens x aantal boeken leest.


Zo moeilijk hoeft het natuurlijk niet te zijn. Want een lezer is ook (en misschien wel vooral) dit; iemand die leest. Iemand die over een boek zegt: het deed me glimlachen, huilen, begrijpen hoe het leven voor iemand anders kan zijn, het bracht me afleiding toen ik het nodig had, het maakte een lange autorit korter, het leerde me iets, dompelde me onder in een wereld die niet de mijne is, het bracht me dichter bij een ander of mezelf, verstopte me toen ik niet gezien wilde worden.

Ik denk dat ik vandaag simpelweg ja zou antwoorden op de vraag of ik graag boeken lees. Tenzij we ons om de een of andere reden in een vol klaslokaal bevinden, natuurlijk. Vraag het me dan later nog eens.


 
Lotte.png


Lotte Peirelinck (1992) is op dit moment waarschijnlijk een boek aan het lezen met een kop koud geworden thee naast zich. Tussendoor is ze eindredacteur bij een uitgeverij. Ze houdt van woorden en mensen, en ondanks een diploma journalistiek en psychologie blijven beide haar verrassen. 

 

Thumbnail picture: via Prickle and Vine

 

ook Guest Writer worden? Stuur je motivatie, een voorstel voor jouw stuk en een korte bio van max. 300 woorden naar info@leeseenboek.com

Charlie RouchaComment