10 Best Non-Fiction Books I've Read in 2018

5d48b2eb13bb2977df020090438f6c9a.jpg

Ik wilde een lijst met de tien beste boeken die ik in 2018 las samenstellen, maar in het proces kwamen er steeds meer boeken bij tot mijn top tien opeens was veranderd in een top vijfendertig. Om dit probleem op te lossen heb ik veel titels geschrapt en heb ik niet één maar twee lijsten te gemaakt: 10 Best Fiction Books I've read in 2018 en 10 Best Non-Fiction Books I’ve read in 2018. Hierbij lijst nummer twee!

9781609806972.jpeg

1. If This Isn’t Nice, What is?, Kurt Vonnegut

Genre: Humour & Self-help
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Een verzameling van Kurt Vonnegut’s graduation speeches
Favoriete quote:
“So I hope that you will do the same for the rest of your lives. When things are going sweetly and peacefully, please pause a moment, and then say out loud, "If this isn't nice, what is?”

 
220px-SlouchingTowardsBethlehem (1).jpg

2. Slouching Towards Bethlehem, Joan Didion

Genre: Essays
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Een collectie journalistieke essays die de revolutie in de Verenigde Staten tijdens de jaren zestig beschrijft.
Favoriete quote:
“I think we are well-advised to keep on nodding terms with the people we used to be, whether we find them attractive company or not. Otherwise they turn up unannounced and surprise us, come hammering on the mind's door at 4 a.m. of a bad night and demand to know who deserted them, who betrayed them, who is going to make amends. We forget all too soon the things we thought we could never forget. We forget the loves and the betrayals alike, forget what we whispered and what we screamed, forget who we were.”

 
9200000077460225.jpg

3. Mythos, Stephen Fry

Genre: History
Samenvatting van het boek in twee zinnen: De Griekse Goden zijn losbandig, arrogant, vaak groen van jaloezie, zoekende, hebben een enorm ego en zijn extreem disfunctioneel. De Griekse Goden doen denken aan de mens, het grootste verschil is dat de Griekse Goden impulsiever zijn en dat ze in het bezit zijn van oerkrachten.
Favoriete quote:
Gaia visited her daughter Mnemosyne.”

 
born a crime.jpeg

4. Born a Crime, Trevor Noah

Genre: Autobiography
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Noah’s geboorte was letterlijk een misdaad; hij werd namelijk geboren als zoon van een witte vader en donkere moeder, terwijl gemengde relaties illegaal waren toendertijd. Born a Crime vertelt het verhaal van Trevor’s jeugd tijdens de apartheid in Zuid-Afrika.
Favoriete quote: “
Relationships are built in the silences. You spend time with people, you observe them and interact with them, and you come to know them—and that is what apartheid stole from us: time.”

 
download (3).jpeg

5. Educated, Tara Westover

Genre: Memoir
Samenvatting van het boek in twee zinnen*: Een memoire over hoe een meisje opgroeide in een afgezonderd mormoons gezin in de Amerikaanse staat Idaho, ze ging niet naar school, had geen geboorteakte en doktersbezoek was uit den boze. Als Tara zeventien is besluit ze zichzelf te onderwijzen. Ze slaagt hierin en wordt aangenomen aan Brigham Young University. Uiteindelijk gaat ze naar Cambridge University en Harvard.
Favoriete quote:
“We are all of us more complicated than the roles we are assigned in the stories other people tell.”

 
9200000034519625.jpg

6. The Four Agreements, Don Miguel Ruiz

Genre: Spiritual Self-help
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Don Miguel Ruiz geeft vier inzichten (wees onberispelijk in je woorden, vat niets persoonlijk op, ga niet uit van veronderstellingen, doe altijd je best) om een gelukkig en vrij mens te worden.
Favoriete quote:
1. Be Impeccable With Your Word
2. Don't Take Anything Personally
3. Don't Make Assumptions
4. Always Do Your Best

 
9200000081057055.jpg

7. The State Of Affairs, Esther Perel

Genre: Psychology
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Psychotherapeut Esther Perel probeert in The State of Affairs onder meer antwoord te vinden op de vragen: waarom gaan we vreemd? Waarom doet ontrouw zoveel pijn? En wat bedoelen we precies als we het over overspel hebben? Betekent een affaire altijd het einde van een huwelijk?
Favoriete quote:
“But when we reduce the conversation to simply passing judgment, we are left with no conversation at all.”

 
9200000010573481.jpg

8. Brain on Fire, Susannah Cahalan

Genre: Autobiography
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Een jonge Amerikaanse journaliste beschrijft hoe ze op haar vierentwintigste plotseling ernstig psychisch en later ook lichamelijk ziek werd. Brain on Fire biedt een uniek perspectief op de werking van het brein en de kwetsbaarheid van ons gezond verstand.
Favoriete quote:
“We are, in the end, a sum of our parts, and when the body fails, all the virtues we hold dear go with it.”

 

9. Calypso, David Sedaris

Genre: Essays
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Calypso van de veel geprezen schrijver David Sedaris bevat vlijmscherpe verhalen over zijn familie, het verlies van zijn zusje, de relatie met zijn vriend Hugh, de vriendjes van zijn moeder en zijn strandhuisje.
Favoriete quote:
“Happiness is harder to put into words. It’s also harder to source, much more mysterious than anger or sorrow, which come to me promptly, whenever I summon them, and remain long after I’ve begged them to leave.”

 
img (16).jpeg


10. Kracht van Kwetsbaarheid, Brené Brown

Genre: Pyschology & Self-help
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Onderzoekshoogleraar Brené Brown legt uit waarom mensen zo bang zijn om zich kwetsbaar op te stellen en hoe ze zich er voor afschermen en maakt duidelijk wat de gevolgen zijn wanneer mensen zich afsluiten en terugtrekken. Vervolgens legt ze een relatie met de opvatting van 'schaarste' die volgens haar ingebakken zit in de cultuur: mensen hebben de neiging zich bijvoorbeeld nooit goed genoeg, succesvol genoeg, slim genoeg of bijzonder genoeg te vinden.
Favoriete quote:
“We live in a world where most people still subscribe to the belief that shame is a good tool for keeping people in line. Not only is this wrong, but it’s dangerous. Shame is highly correlated with addiction, violence, aggression, depression, eating disorders, and bullying.”

*Het was hier te lastig om een samenvatting van maar twee zinnen te schrijven.
Thumbnail picture
by Unknown

My Post Copy 2.jpg