Maak van lezen een gewoonte in 6 stappen (& zo hou je die gewoonte ook nog eens vol)

168-Your-Old-Ways.jpg

Terwijl ik dit schrijf moet ik eigenlijk een boek lezen dat ik over twee dagen uit moet hebben. Ik ben pas op de helft, maar ik heb geen tijd om het uit te lezen; ik moet werken, heb afspraken, ga sporten en mijn vrije momenten zijn volgepland met het uitstellen van lezen. Ik moet nog driehonderd pagina’s en dat terwijl ik me een maand geleden had voorgenomen er elke dag veertig te lezen.

Het punt is: ik ben extreem slecht in het volhouden van nieuwe routines. Dit komt voor vijfentachtig procent door mijn ADHD en verder omdat het gewoon makkelijker is om tot twee uur ‘s nachts doelloos Instagram door te scrollen, dan bijvoorbeeld te lezen en om 22:15 naar bed te gaan.

Maar hoe moeilijk ik het ook vind om me aan een nieuwe routine te houden, iets er aan blijft me boeien. Wanneer ik een keer niet mijn tijd verdoe met het belagen van mijn vrienden met screenshots van elke post die dit Instagramaccount heeft geplaatst, lees ik artikelen met titels als ‘Productivity Experts on How To Stick To Your Routine’. Het leven is al ingewikkeld genoeg en gewoontes geven me een gevoel van rust en controle.

Toch blijf ik in gevecht met mezelf en staat het verwezenlijken van een nieuw voornemen voor mij gelijk aan het beklimmen van de Kilimanjaro. En daar snap ik niks van, want ik ben helemaal weg van literatuur. Ik bedoel; ik heb een bedrijf met de naam Lees een Boek!

Waarom kijk ik dan liever zestien keer de Friends-aflevering The One Where Ross is Fine dan dat ik uit mijn nieuwe boek van Joan Didion lees? Waarom lukt het me niet een nieuwe routine tenminste één week vol te houden? En belangrijker nog: hoe zorg ik ervoor dat het wel lukt?

Ik besloot te doen wat ik altijd doe als ik het antwoord ergens niet op weet: ik ging Google-en. De resultaten van mijn mini onderzoek heb ik samengevat in zes stappen:

download.png

1. Stap voor stap

Wanneer je het doel hebt meer te lezen is het beter om je voor te nemen om drie bladzijden per dag te lezen, dan bijvoorbeeld vijftig.
Het duurt zesenzestig dagen tot een nieuwe gewoonte een automatisme is en zesenzestig dagenlang vijftig pagina’s per dag lezen is vaak een te grote opgave.
Als je zo min mogelijk verwachtingen van jezelf hebt zal het makkelijker zijn om je doel waar te maken.
Daarnaast zal je zesenzestig dagen, elke dag, een reden hebben om je goed te voelen over jezelf. Ook op de dagen dat je je bed alleen bent uitgekomen om eten van de Foodora bezorger aan te nemen en je volgens de Health app op je iPhone maar 150 stappen hebt gezet; je hebt in ieder geval drie bladzijden gelezen.

download (1).png

2. Weet waarom

'Ik wil over een maand de split kunnen, dus ga ik elke dag een vijftien minuten lang mijn spieren oprekken,’ zei ik een paar maanden geleden tegen mijn moeder.
Ze zat achter haar laptop, had haar bril half op haar neus en zonder op te kijken vroeg ze waarom ik dat wilde.
’Gewoon, dat is cool.’
’Waarom dan?’
’Gewoon.’
Na drie dagen stretchen gaf ik het op.

Wanneer je iets wilt bereiken is het belangrijk dat de achterliggende reden van het doel duidelijk is voor jezelf.
Waarom wil je meer lezen?
Is het omdat het je rust geeft?
Omdat Emma Watson veel leest en je graag net zo wil zijn als haar en haar goed gelukte wenkbrauwen? Waarom wil je niet als jezelf zijn? Wat is er mis met je eigen wenkbrauwen?
Wil je lezen om je woordenschat te vergroten?
Omdat je vriend of vriendin veel leest? Waarom dan? Ben je bang dat hij of zij je anders niet leuk genoeg vindt?
Of wil je meer lezen omdat het je blij maakt?

download (2).png

3. Fuck de bestsellers

De keren dat ik een boek las, omdat de halve wereld erover jubelde, vond ik het niks.
Vele Hemels Boven de Zevende was een nagel aan mijn doodskist en ik telde bij J.D. Salinger’s Franny and Zoeey de pagina’s tot ik het uit had.
Ik had natuurlijk de boeken weg moeten leggen, maar omdat ik van zoveel mensen had gehoord dat beide boeken fantastisch waren, bleef ik mezelf voorhouden dat ‘het nog moest komen’.
Ga niet af op de meningen van anderen. Ga af op die van jezelf. Lees alleen wat jij leuk vindt en fuck de rest. Alleen op die manier ga je lezen verkiezen boven bijvoorbeeld urenlang memes bekijken.

4. Gebruik je agenda

Een jaar geleden wilde ik meer lezen, omdat ik niet wist hoe en waar ik moest beginnen, besloot ik het zo eenvoudig mogelijk te houden: elke avond net voor ik ging slapen zou ik lezen tot ik moe werd.
Zoals ik al zei: ik ben bijzonder slecht in het creëren en volhouden van nieuwe routines, maar omdat dit doel eenvoudig en overzichtelijk was, hield ik het vol.
En nu, ruim een jaar later, lees ik nog steeds elke avond tot mijn ogen beginnen te prikken van vermoeidheid. Hoe laat het ook is en waar ik ook slaap, ik lees.

download (4).png

5. Gebruik Ivan Pavlov & zijn honden

Op een dag besloot fysioloog Ivan Pavlov een onderzoek te doen naar het gedrag van honden. Wanneer hij honden eten gaf, liet hij een bel afgaan. Na een bepaalde tijd begonnen de honden al te kwijlen bij het horen van het rinkelende geluid, zelfs als er nergens eten te bekennen was.
Dit effect heeft te maken met twee delen van de hersenen: het onderbewuste en het bewuste brein.
Het onderbewuste brein legt een verband tussen het belletje en eten. Er wordt een seintje aan de speekselklieren gegeven en voilà; het Pavlov effect.
Na verdere onderzoeken werd bekend dat dit hetzelfde werkt bij mensen als bij de honden van Ivan.
En ondanks dat veel reclamemakers en bedrijven deze kennis tegen ons gebruiken, kun je het ook voor je laten werken. Lees bijvoorbeeld altijd en alleen in je lievelingsstoel en drink enkel op dat moment je favoriete drankje.
Je zult onderbewust een verband leggen tussen je lievelingsdingen en lezen en je hersenen zullen bij het zien van een boek je een serotonine shot geven.

6. Kijk vooral Netflix

Het aanleren van nieuwe gewoontes is niet perse leuk; het is lastig, de kans op falen is groot en het vergt veel zelfdiscipline.

Wat belangrijker is dan het volhouden van je routine is je reactie wanneer het niet lukt om het vol te houden.
Als je denkt: ‘Oh mijn god, ik kan niet eens drie bladzijden lezen, iedereen kan dit behalve ik, waarom ben ik zo?’ zal je jezelf een boel problemen geven waar je niet op zit te wachten zoals paralyserende faalangst en een minderwaardigheidscomplex. Op deze manier zul je alleen maar verder en verder verwijderd raken van je doel: lezen.

Pictures by Johan Deckman