De Short List van de Man Booker Prize is er (en hij wordt gedomineerd door vrouwen!!!!!!!!!!!!!)

e9c54f37978bb0ec762f0c74f9a1dfaf.jpg

Even geleden schreef ik dat de longlist van de Man Booker Prize International bekend was (inclusief zes uitroeptekens). En dat er een Nederlander op stond (nog meer uitroeptekens), namelijk Tommy Wieringa. Nu is de Short List van de prestigieuze literatuurprijs bekend en Tommy Wieringa is inmiddels afgevallen.

Dit is de Man Booker Prize
Zodra je als schrijver de Man Booker wint ben je binnen. Het is een soort van golden ticket – zoals bij Charlie and the Chocolate Factory – maar dan voor de literaire wereld.

De Man Booker Prize for Fiction – kortweg: De Man Booker Prize – is een Britse prijs en bestaat sinds 1968. Sinds 2002 is investeringsbedrijf Man Group de sponsor (vandaar die naam). Thema’s die in de genomineerde literaire werken aan de orde komen zijn o.a. ecologie, slavernij, prille liefde, ras, vermissing, geweld, gevangeniswezen, trauma. De Man Booker International Prize is de Booker Prize voor internationale auteurs, van wie het werk in het Engels is vertaald. Gebruikelijk in deze categorie is dat naast de schrijver ook de vertaler van het werk wordt genomineerd.

Long- en shortlist
De jury bestaat uit critici, schrijvers en academici. Voordat de echte winnaar wordt gekozen stelt de jury een longlist op, deze bestaat uit dertien schrijvers die genomineerd zijn in de categorie internationale literatuur. Weet je nog? Daar stond Tommy Wieringa op dit jaar, met zijn boek The Death Of Murat Idrissi (De dood van Murat Idrissi).

Vervolgens maakt de jury opnieuw een selectie; de shortlist. Deze lijst bestaat uit slechts zes auteurs. De shortlist voor de Man Booker International Prize is dit jaar op 9 april bekend gemaakt. Meest opvallend: er zijn vijf vrouwen genomineerd en maar één man!!!!!!

De Man Booker International Prize Shortlist 2019:

  • Jokha Alharti, Celestial Bodies [Omani]

  • Olga Tokarczuk, Drive Your Plow Over The Bones Of The Dead [Polen]

  • Annie Ernaux, The Years [Frankrijk]

  • Marion Poschmann, The Pine Islands [Duitsland]

  • Juan Gabriel Vásquez, The Shape Of The Ruins [Colombia]

  • Alia Trabucco Zeran, The Remainder [Chili]

De uiteindelijke winnaar wordt op 21 mei in Londen bekendgemaakt. De winnaar van de prijs ontvangt 50.000 pond (58.000 euro). Dat geld wordt gelijk verdeeld tussen schrijver en vertaler. Vorig jaar wonnen schrijfster Olga Tokarczuk en vertaalster Jennifer Croft de Man Booker International Prize met het boek Flights. De winnaar van de Man Booker Prize 2018 was Anna Burns met het boek Milkman.

Thumbnail picture by Inflated/Deflated