Klik Netflix weg en lees deze 10 boeken 🧠

Mijn Instagram bio luidt: Klik Netflix weg en lees een boek 🧠. Omdat ik weet dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan, heb ik een lijst samengesteld van de tien boeken die net zo verslavend werken als een Netflix serie.

 
rebeccamakkai-thegreatbelievers.jpg
 
22578958167.jpg
 
31auSCRu9XL._SX311_BO1,204,203,200_.jpg
 
 
normale.jpg
 
 
9789025453411_front.jpg
 
9200000077147774.jpg
 
 

The Believers, Rebecca Makkai

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: The Great Believers gaat over de strijd van de gay scene tegen AIDS in de jaren 80. Het is een boek over hoop, vriendschap, verlies, liefde en empathie. De New York Times riep dit boek trouwens uit tot een van de tien beste boeken van 2018.
Favoriet citaat:
“And was friendship that different in the end from love? You took the possibility of sex out of it, and it was all about the moment anyway. Being here, right now, in someone’s life. Making room for someone in yours.” 

 

Lunar park, Bret Easton ellis

Genre: Postmoderne roman/nep memoires
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Een boek dat je telkens op het verkeerde been zet en voortdurend de grens opzoekt tussen werkelijkheid en fictie. Lunar Park gaat over verlies, vaders en zonen, liefde en angst.
Favoriet citaat:
“Why was I holding on to something that would never be mine? (But isn't that what people do?)” 

 

The Handmaid’s Tale, Margaret Atwood

Genre: Dystopische roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: The Handmaid’s Tale is geschreven in 1987 en speelt zich af in de nabije toekomst. Noord-Amerika is in de greep van een religieus totalitair regime genaamd Gilead waar mannen het voor het zeggen hebben en vrouwen nergens anders goed voor zijn dan het produceren van het nageslacht.
Favoriet citaat:
“Better never means better for everyone... It always means worse, for some.” 

 

Blijf bij me, Adebayo Ayobami

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Blijf bij me speelt zich af in Nigeria en vertelt een verhaal over de breekbaarheid van een huwelijk en over hoe ver mensen gaan om zichzelf en hun geliefden te behoeden voor hartzeer.
Favoriet citaat:
“If the burden is too much and stays too long, even love bends, cracks, comes close to breaking and sometimes does break. But when it's in a thousand pieces around your feet, that doesn't mean it's no longer love.”

 
 

Normal People, Sally Rooney

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Marianne en Connell houden van elkaar, maar altijd op het verkeerde moment. Normal People laat de lezer niet per se hun eerste verliefdheid herbeleven zoals Call Me By Your Name, maar doet wel denken aan die ene gecompliceerde relatie. Die liefde die uiteindelijk meer invloed heeft gehad op je leven dan je in eerste instantie dacht.
Favoriet citaat:
“Being alone with her is like opening a door away from normal life and then closing it behind him.”

 

Mijn zusje, de seriemoordenaar, Oyinkan Braithwaite

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Koredes zusje Ayoola is in alles het tegenovergestelde van wat zij is: ze is het favoriete kind, bloedmooi, neemt het leven niet al te serieus – en is een seriemoordenaar.
Favoriet citaat:
“The most loving parents and relatives commit murder with smiles on their faces. They force us to destroy the person we really are.” 

 

DE GOEDE ZOON, ROB VAN ESSEN


Genre:
Autobiografische roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: De goede zoon speelt zich af in een nabije toekomst waarin het basisinkomen is ingevoerd en iedereen zich de pleuris verveelt omdat niemand hoeft te werken. Het museumbezoek is gestegen en iedereen is opeens schrijver of kunstenaar. Het is een dystopie met ironische robots en praatgrage zelfrijdende auto’s. De hoofdpersoon is een man van middelbare leeftijd, hij is de schrijver van de plotloze thriller en reist met een oude vriend naar het Zuiden met een geheime opdracht. De vriend kent het echte doel van de reis, de hoofdpersoon — die net z’n moeder heeft begraven — kent dit niet. 
Favoriet citaat:
“Overal waar je geweest bent zou je moeten kunnen blijven, je zou er in ieder geval een versie van jezelf moeten kunnen achterlaten die je later nog eens zou kunnen opzoeken. Iedereen die je bent geweest zou je nog steeds moeten zijn. Ik ben geen man van zestig die herinneringen ophaalt aan een liefde van veertig jaar geleden, ik ben nog steeds die jongen van veertig jaar geleden, ik kan er alleen niet meer bij. Waarom hebben we geen werkelijkheid waar we onze herinneringen kunnen bezoeken, zoals dieren in een dierentuin desnoods, tegelijk binnen en buiten de kooi – waarom heb je een geheugen als je niet terug kunt?”

 

De meisjes, Emma ClinE

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Emma Cline voert ons met haar debuut De meisjes mee naar de explosieve zomer van 1969. De hoofdpersoon is de 14-jarige Evie Boyd, kind van gescheiden ouders. Evie raakt meer en meer betrokken bij een commune en onder de invloed van de leider. Het boek is overigens gebaseerd op de Manson Family en de moord van de aanhangers van Charles Manson op actrice Sharon Tate.
Favoriet citaat:
“That was part of being a girl--you were resigned to whatever feedback you'd get. If you got mad, you were crazy, and if you didn't react, you were a bitch. The only thing you could do was smile from the corner they'd backed you into. Implicate yourself in the joke even if the joke was always on you.”


 
9200000102248465.jpg
 

Er is geen daar daar, Tommy Orange

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen:
Een mozaïekvertelling over twaalf personen uit Oakland, Californië. Alle twaalf hebben ze een inheems-Amerikaanse (native American) achtergrond. De verhalen komen uiteindelijk allemaal op dramatische manier samen tijdens de traditionele powwow.
Favoriet citaat:
“Maxine makes me read her Indian stuff that I don’t always get. I like it, though, because when I do get it, I get it way down at that place where it hurts but feels better because you feel it, something you couldn’t feel before reading it, that makes you feel less alone, and like it’s not gonna hurt as much anymore.” 

9200000010164264.jpg
 
 

de schaduw van de wind, carlos ruiz zafón

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Daniël Sempere wordt door zijn vader meegenomen naar het geheimzinnige Kerkhof der Vergeten Boeken, een verborgen wereld in het oude centrum van Barcelona. Hij mag een boek uitzoeken en wanneer hij De schaduw van de wind kiest neemt Daniëls leven een wending die hij niet had kunnen voorzien.
Favoriet citaat:
“Destiny is usually just around the corner. Like a thief, a hooker, or a lottery vendor: its three most common personifications. But what destiny does not do is home visits. You have to go for it.” 

220px-TheGreatGatsby_1925jacket.jpeg
 

het puttertje, donna tartt

Genre: Roman
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Theo Decker, een dertienjarige jongen uit New York, overleeft op wonderbaarlijke wijze een aanslag waarbij zijn moeder om het leven komt. Na de dood van zijn moeder vindt Theo houvast aan dat ene object dat hem aan haar doet denken: een klein, mysterieus schilderij, dat hem uiteindelijk in de onderwereld van de kunst doet belanden. Ook leuk om te weten: dit boek speelt zich deels af in Amsterdam.
Favoriet citaat:
“But sometimes, unexpectedly, grief pounded over me in waves that left me gasping; and when the waves washed back, I found myself looking out over a brackish wreck which was illumined in a light so lucid, so heartsick and empty, that I could hardly remember that the world had ever been anything but dead.” 

 

Thumbnail picture: friends, warner bros

GET A BOOK RECOMMENDATION EVERY WEEK