Guest Writer: 6 Leestips waar jij je Goodreads-challenge nog mee haalt

By Loren Snel

927699c653a9ac11fbf3e7441e48fada.jpg

Het einde van het jaar is in zicht. En daarmee nadert de deadline van je jaarlijkse reading challenge. Is jouw balkje op Goodreads slechts halfvol? Geen paniek. Wij hebben de nodige tips, tricks en cheats voor je om nog voor eind december een lees-topscorer te worden.

Wij lezers putten zelfvertrouwen uit een groeiende lijst titels. We pronken met onze leesmanie op Instagram. Dit is waarom we onszelf elk jaar tot een reading challenge laten verleiden. Velen kennen deze reading challenge door de website GoodReads.

Zonder na te gaan hoeveel tijd je hebt tussen werk, vrienden en schaapachtig lachen om de kattenfilmpjes van Lize Korpershoek, typ je met twee vingers een getal in. En het is een hoog getal. Een getal dat je volgens de Nederlandse grammaticaregels niet meer in letters hoeft uit te schrijven.De rest van het jaar zal je worden achtervolgt door je challenge. Maar met de volgende tips gaat het misschien nog lukken ook.

1. Lees dunne boeken
Van een boek verlang je kwaliteit, niet kwantiteit. Maar als het gaat om het Goodreads-balkje moeten je principes even opzij. Richt je de laatste weken van het jaar op kwantiteit. Alleen kaften zo dun dat je ze niet breken kan trek je uit de kast. Selecteer nu de verhalen die je het meest trekken. Je leest straks een titel per dag uit, en houdt tijd over voor alle kerstborrels.

2. Penguin boeken
Uitgevers zoals Penguin, The School of Life en Amsterdam University Press geven short-reads uit over uiteenlopende onderwerpen. Zo zijn er Penguin’s Little Black Classics, en de Modern Classics, te herkennen aan hun turquoise kaft en zachte prijsje. Het zijn korte verhalen en essays over bijvoorbeeld het leven, de dood, over schrijven of over seks van beroemde auteurs als Orwell, Dante of Levy. Dit soort titeltjes verschaffen in luttele pagina’s een grote rijkdom aan ideeën, inspiratie en levenswijsheid. En niet alleen sturen je wijs en voldaan het nieuwe jaar in, ze spekken moeiteloos je leeslijst.

3. Kinderboeken
Duik de wereld in van de jeugdliteratuur. Kinderboeken zijn vaak dunne pareltjes. Heb je Harry Potter ooit aan je voorbij laten gaan, dan kun je dat nu mooi rechtzetten. Zelf heb ik nog een paar ongelezen Tonke Dragts liggen. Er zijn ook genoeg nieuwe titels om uit te kiezen. Jippie!: een humeurig sprookje van Sanne Rooseboom was een van de leukste boeken die ik afgelopen jaar las. Lampje van Annet Schaap, de illustrator van Jippie, is terecht bekroond. The Hate U Give van Angie Thomas is geweldig. Koop ze voor je neefje, en kruip er zelf eind kerstavond mee in je dekenfort.

4. Poëzie
Zoals Pierre Bayard uitlegt in How To Talk About Books You Haven’t Read, kun je het begrip ‘lezen’ om meerdere manieren definiëren. Eén definitie van een dichtbundel lezen is om het strofe na strofe door te gaan, en niet te stoppen tot je het uit hebt. Heb je dan iets begrepen? Heb je dan genoten? Neuh. Maar dat weet Goodreads niet. Sla nu nog wat bundels in en ga rijmracen. Hier vind je mijn aanraders. Maak wat uurtjes vrij in januari om rustig te herlezen.

6. Audioboeken
Audioboeken bieden een makkelijke manier om nog voor – of tijdens – je eerste oliebol wat titels door te werken. Audible en Storytel bieden vele toptitels – ook kinderboeken – om naar te luisteren. Je kunt voor luisterboeken ook bij je bibliotheek terecht. Zelfs good old Youtube is een goudmijn aan tapes. Wat dacht je van elke Jane Austen, Dickens, of Stephen Fry? Ze maken het strijken van de kerstservetten en het waden door winkelstraten een stukje dragelijker. Hoeveel je zo van een boek meekrijgt blijft nog maar de vraag. Terwijl Fry je lieflijk bijschoolt in Griekse mythen sta jij namelijk te vloeken in de rij van de Flying Tiger. Maar uit is uit!

Succes!

Artwork by Oronska Katarzyna

 
Screen Shot 2018-11-09 at 17.00.47.png
 
 

Loren Snel (25) is blogger voor Lees een Boek en woont sinds een maand in Berlijn. Ze maakt de beste veganistische pompoensoep , zweet zich graag het rotje in een yoga-legging, en herleest veel te vaak haar dagboek. Loren studeerde Literatuur en Taalkunde aan University College Utrecht en deed de master Book & Digital Media Studies in Leiden. Tijdens haar studie werkte ze als boekverkoper in Amsterdam. Tegenwoordig is Loren werkzaam als Conversational Designer bij RoboCopy en werkt daarnaast als freelance schrijfster. Ze verslindt Ferrante, smult van Zadie Smith, en herkauwt graag geliefde jeugdboeken van Paul Biegel tot Louise Rennison.

 
 
My Post Copy (7).jpg