Guest Writer: 5x De mooiste kinderboeken volgens een kleuterjuf

Door: Marjan de Groot

Charlie vroeg me om over mijn vijf favoriete voorleesboeken te schrijven in een sobere achthonderd woorden. Dat kan dus niet en het is ook nog eens niet eerlijk: zelf maakt ze namelijk lijstjes van maar liefst twintig boeken. Die splitst ze dan voor het idee in twee lijstjes. Alsof het dan opeens minder boeken zijn. Dus alsjeblieft: vandaag mijn vijf favoriete voorleesboeken uit vroeger tijden. Doe ik de volgende keer mijn vijf favoriete voorleesboeken van nu.

 
9789021678443_front.jpg

Pippi Langkous, Astrid Lindgren (1945)

Pippi kan paarden optillen, heeft een hutkoffer vol goud, haar moeder is in de hemel en haar vader piratenhoofdman en koning van Taka-Tukaland. Ieder kind wil Pippi zijn. Iedere volwassene ook.
Favoriete citaat: “Nou,’ zegt de dokter, ‘wat is er fout met die daar?’
‘Ik ben zo ziek dokter, ik heb spoenk.”

1001004001839900.jpg

Kikker is verliefd, Max Velthuijs (1989)

Dit prentenboek is mijn absolute favoriet. Maar omdat alleen Pipi op één kan staan, staat Kikker op twee. Toen mijn zoon in groep één zat, vroeg zijn juf of ik dit boek wilde inspreken op een – jawel – cassettebandje. Zo konden de kinderen in haar groep zo vaak als ze wilden het boekje luisteren.
Charlie, toen drie jaar, kraste het boek thuis in een onbewaakt ogenblik helemaal vol. Met stift. Ik gaf haar op haar donder, kocht een nieuw boek voor de juf en hield zelf de ‘versierde’ versie. Achteraf gezien was dat waarschijnlijk ook precies Charlie’s bedoeling.
Favoriete citaat:
“Kikker voelde zich vreemd. Hij moest lachen en huilen tegelijk. En zijn hart klopte van boem-boem, boem-boem. Varkentje dacht dat hij kou had gevat. Maar Haas wist wat er met Kikker aan de hand was. ‘Je bent verliefd,’ zei hij.

9200000060317962.jpg

Raad eens hoeveel ik van je hou, Sam McBratney (1994)

Hazeltje vertelt Grote Haas hoeveel hij van hem houdt door zijn armen te spreiden. Maar de armen van Grote Haas zijn natuurlijk veel groter. Hij overtreft hem in alles.
Favoriete citaat: “’Ik hou van jou zo ver als het pad tot aan de rivier!’ riep Hazeltje uit. ‘Ik hou van jou tot voorbij de rivier en over de heuvels,’ zei Grote Haas.
Dat is ver, dacht Hazeltje. Hij was bijna te moe om na te denken.

fullsizeoutput_767.jpeg

Grootmoeder wat heb je grote oren, klassieke sprookjes opnieuw verteld voor jonge kinderen, Jacques Vriens (1996)

Over een extreem ijdele keizer, die een paar keer per dag uit zijn kast komt om met zijn nieuwe kleren door de stad te wandelen. Tot hij ten prooi valt aan Simon Singer en Peter Pfaff. Geweldige versie die misschien nog wel leuker is voor volwassenen dan voor kinderen.
Mijn favoriete citaat: “Toen de keizer vlakbij was, riep het jongetje: ‘Ik zie zijn piemel!’
‘Stil toch,’ siste de vader.
De keizer liep voorbij en het jongetje riep: ‘En nu zie ik zijn billen!’
De moeder knikte en zei zachtjes tegen haar man: ‘Kleine kinderen zeggen de waarheid.’”

index.png

Robin en God, Sjoerd Kuijper (1996)

De ouders van Robin geloven niet in God. Opa probeert dat wel te doen en hij weet er ook vrij veel van.
Mijn favoriete citaat:
“’Jij snapt het,’ zegt opa tegen Robin. ‘God heeft heel veel oren. Voor ieder mens heeft God een oor.’
‘Heeft God ook een oor voor mij?’ vraagt Robin.
‘Natuurlijk!’
‘En voor papa?’
‘Ook voor papa,’ zegt opa, ‘maar in het oor voor papa heeft God een watje gestopt.’”

 
AfterlightImage 3.JPG

Marjan de Groot (1967) heeft geen universitaire graad en ook geen journalistieke. Wel is ze juf en bovendien moeder van Charlie en Daniël en dus behoorlijk ervaringsdeskundig als het om voorleesboeken gaat. Ze schrijft zakelijke teksten vanuit haar onderneming WordCare, schreef een roman over geluk die nog als manuscript in de kast ligt en werkt (lees: speelt) de eerste helft van 2019 op een basisschool met de liefste vierjarigen van heel Amersfoort.

 

Thumbnail picture: Actress Inger Nillson and author Astrid Lindgren