De boeken waar ik maar niet over ophou

IMG_0347.JPG

Het is acht maanden geleden dat ik het boek Americanah las, maar mijn obsessie met het boek en de schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, lijkt er niet minder om te worden.
Ik heb inmiddels elk interview met Adichie gezien en kan al haar TED Talks opdreunen. In die acht maanden deed ik het boek aan vier mensen cadeau en ik ben jaloers op iedereen die het nog moet lezen, omdat ik zou willen dat ik mijn geheugen kon wissen en het verhaal weer voor de eerste keer zou kunnen lezen.
Door de jaren heen heb ik meerdere boeken gelezen die dit effect op me hadden. Dus, hierbij de boeken waar ik maar niet over op kan houden.

IMG-0351-768x1024.jpg

Just Kids, Patti Smith

Genre: Memoir
Samenvatting van het boek in twee zinnen: In de zomer van 1967 ontmoeten Patti Smith en Robert Mapplethorpe elkaar in Brooklyn. Dit is het begin van een intense liefdesverhouding en een levenslange vriendschap.
Waarom ik er maar niet over ophou: Ik wil schrijven, denken, leven, ademen als Patti Smith. De vriendschap tussen Robert en haar is bijna sprookjesachtig. Ik las dit boek drie jaar geleden tijdens een stressvolle periode; ik was halsoverkop verhuisd, moest mijn scriptie inleveren, afstuderen en ging beginnen aan mijn eerste échte baan. Elke avond voor het slapen las ik een stukje uit Just Kids en hoe heftig de stress ook was, elke avond voelde ik me na het lezen hoopvol, liefdevol en optimistisch.
Favoriete quote: “We went our separate ways, but within walking distance of one another.”

IMG_9732.jpg

An American Marriage, Tayari Jones

Genre: Novel
Samenvatting van het boek in twee zinnen: An American Marriage vertelt het verhaal van Celestial en Roy, een jong, gelukkig getrouwd stel dat slachtoffer wordt van onrecht en racisme.
Waarom ik er maar niet over ophou:
Ik kwam te laat op afspraken met vrienden door dit boek (sorry vrienden). Het is prachtig geschreven en de inhoud van het boek is nog mooier dan de kaft.
Leuk weetje: Dit is het favoriete boek van 2018 van zowel Oprah als Obama!
Favoriete quote:
“Love makes a place in your life, it makes a place for itself in your bed. Invisibly, it makes a place in your body, rerouting all your blood vessels, throbbing right alongside your heart. When it's gone, nothing is whole again.”

IMG-0350-768x1024.jpg

The Handmaids Tale, Margret Atwood

Genre: Novel
Samenvatting van het boek in twee zinnen: The Handmaid’s Tale speelt zich af in Gilead, de vroegere Verenigde Staten. Gilead is opgezet door Christenfundamentalisten, waar vrouwen aan de onderste ladder van de maatschappij staan.
Waarom ik er maar niet over ophou: Wanneer ik in gesprek ben met iemand over feminisme, de global warming of Trump begin ik keer op keer over dit boek. Het is in 1985 geschreven, maar extreem relevant. Atwood wist in ‘85 de toekomst te voorspellen in The Handmaid’s Tale, zo beschrijft ze in het boek Women’s Marches en het presidentschap van een figuur als Trump.
Favoriete quote: “But remember that forgiveness too is a power. To beg for it is a power, and to withhold or bestow it is a power, perhaps the greatest. Maybe none of this is about control. Maybe it isn't really about who can own whom, who can do what to whom and get away with it, even as far as death. Maybe it isn't about who can sit and who has to kneel or stand or lie down, legs spread open. Maybe it's about who can do what to whom and be forgiven for it. Never tell me it amounts to the same thing.”

IMG_0352.JPG

Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie

Genre: Novel
Samenvatting van het boek in twee zinnen: Americanah gaat over zoveel meer dan ik kan uitleggen in twee zinnen. Zoals de hoofdpersoon Ifemelu in het boek zegt:
“Why did people ask "What is it about?" as if a novel had to be about only one thing.”
Americanah vertelt het liefdesverhaal van de Nigeriaanse Ifemelu en Obinze, die een betere toekomst proberen te vinden in Amerika en Groot-Brittannië. Maar het boek gaat ook over eenzaamheid, verlies, racisme en het zoeken naar je eigen identiteit.
Waarom ik er maar niet over ophou:
Ik heb weinig gemeen met Ifemelu; ik ben niet donker, woon in Nederland en hoef mijn eigen geboorteland niet te ontvluchten om op zoek te gaan naar een betere toekomst. Maar toch weet Adichie het verhaal zo neer te zetten dat ik me enorm verbonden voelde met Ifemelu.
Favoriete quote: “Her relationship with him was like being content in a house but always sitting by the window and looking out”

My+Post+Copy+(7).jpg
ListsCharlie Roucha4 Comments