Guest Writer: 10 beste Engelstalige boeken door vrouwen (volgens een Engels Literatuur Student)

Door: Debora Hellinga

rory-gilmore

We zijn over de helft van 2019, maar mocht je het idee hebben dat schrijven onder een mannelijke pseudoniem voor vrouwen inmiddels niet meer van toepassing is, vrees ik dat ik je teleur moet stellen. Blijkbaar maakt een vrouwelijke naam als auteur voor sommigen (zowel uitgevers als lezers) een boek nog steeds minder aantrekkelijk. Hoewel de moeder van Science Fiction, Mary Shelley, gewoon onder haar eigen naam schreef, gebruikte J.K Rowling de initialen van haar voornaam Joanne en haar grootmoeder Kathleen zodat (mannelijke) lezers niet zouden weten dat ze een vrouw is.

Toen ik vorig jaar bezig was met het uitgeven van mijn eerste boek Red Dawn Rising, raadden verschillende vrienden me aan om onder een mannelijke naam te schrijven. ‘Just to be sure,’was het argument, ‘want misschien verkoopt je boek wel niet zo goed als je onder je eigen (vrouwelijke) naam publiceert.’

Om iedereen aan het overschot van talentvolle vrouwelijke schrijvers te herinneren, hierbij tien van mijn go-to schrijfsels door vrouwelijke auteurs.

1. Priory of the Orange Tree, Samantha Shannon

Een realistische wereld met menselijke karakters, een stabiel pantheon, tradities, overtuigingen, draken en een intrigerend plot? Waar liefde natuurlijk ontstaat en niet als iemands identiteit of enige motivatie werkt? Waar antagonisten een fundament hebben voor hun daden en je soms aan het twijfelen brengen? Waar er ingezoomd wordt op individuen terwijl het grote verhaal van de wereld door blijft gaan? Dit boek heeft het allemaal – en meer…
Favoriete quote: “We may be small, and we may be young, but we will shake the world for our beliefs.”

song of.jpeg

2. The Song of Achilles, Madeline Miller

Hoewel het verhaal van de Trojaanse oorlog en Achilles’ rol bekend zijn, blaast Miller ze nieuw in met The Song of Achilles leven in en maakt Patroclus de verteller van het verhaal. In een vloeiend ritme waarbij aandacht is voor Patroclus’ emoties, vragen en verwachtingen, ervaart de lezer pijn, liefde, hoop, verwachting, angst, verdriet, en blijdschap.
Favoriete quote: “He is a weapon, a killer. Don’t forget it. You can use a spear as a walking stick, but that will not change its nature.”

beloved.jpeg

3. Beloved, Toni Morrison

Sethe is ontsnapt uit de slavernij en probeert haar leven op te bouwen met haar dochter Denver en de geest van haar overleden dochter Beloved. Wanneer een nieuwe liefde ontspringt en deze Beloved’s geest wegjaagt, besluit Beloved terug te keren in een nieuwe lichaam en de aandacht van haar moeder op te eisen.
Favoriete quote: “Risky, thought Paul D, very risky. For a used-to-be-slave woman to love anything that much was dangerous, especially if it was her children she had settled on to love. The best thing, he knew, was to love just a little bit, so when they broke its back, or shoved it in a croaker sack, well, maybe you'd have a little love left over for the next one.”

light.jpg

4. The Light Between Oceans, M.L. Stedman

Een naoorlogs trauma brengt Tom in 1918 naar een afgelegen eiland waar hij alleen gaat wonen als vuurtoren wacht. Tijdens een bezoek aan het vaste land, wordt hij, tot zijn eigen verbazing, verliefd en trouwt met Isabel gaan ze samen op het eiland wonen en Tom begint weer tot leven te komen. Isabel heeft de wens samen een kind te krijgen, maar keer op keer gaat de zwangerschap mis en lijkt alsof Isabel nooit moeder zal worden…tot er als antwoord op hun gebeden een kindje aanspoelt. Maar Tom vertrouwt het niet. De emoties en de menselijke worstelingen in dit boek maakte dat ik wakker bleef om hem uit te lezen.
Favoriete quote: “Existence here is on the scale of giants. Time is in the millions of years; rocks which from a distance look like dice cast against the shore are boulders hundreds of feet wide, licked round by millennia”

room.jpeg

5. A Room of One’s Own, Virginia Woolf

Woolf heeft verschillende boeken geschreven waarin ze speelt met het onderbewustzijn en de pracht van elke dag. Daarnaast heeft ze verschillende essays – soms op basis van gegeven lessen – gepubliceerd. ‘A Room of One’s Own’ schreef ze in 1929 en bespreekt de (figuurlijke) ruimte die vrouwen hebben ingenomen in een voornamelijk mannelijke wereld.
Favoriete quote: “For masterpieces are not single and solitary births; they are the outcome of many years of thinking in common, of thinking by the body of the people, so that the experience of the mass is behind the single voice”

secret.jpeg

6. The Secret History, Donna Tartt

Kritiek op de maatschappij, universiteit studenten die denken dat ze alles beter weten en de wereld kunnen veranderen, en ten alle tijden huiswerk, huiswerk, en nog meer huiswerk. Maar wat als er een moord wordt gepleegd en je groep vrienden hier diep bij betrokken blijven te zijn?
Favoriete quote: “There are such things as ghosts. People everywhere have always known that. And we believe in them every bit as much as Homer did. Only now, we call them by different names. Memory. The unconscious.”

faerie.jpeg

7. The Faerie Thorn and Other Stories, Jane Talbot

Zeven verhalen waar je de magie van het land voorbij de zee bijna kan proeven. Waar wijze lessen worden gegeven over hoe je het beste feeën en ogres kan ontwijken; waar bruggen huizen worden en vrouwen verdwijnen onder bomen. Niets zal ooit meer gewoon zijn en je zal een stuk veiliger door het leven kunnen gaan.
Favoriete quote: Er zijn teveel mooie citaten, ik kon niet kiezen.

snow.jpeg

8. The Snow Child, Eowyn Ivey

Het leven in 1920 Alaska is koud en moeilijk. Hoewel Jack en Mabel samen gelukkig zijn, hebben ze nog altijd een onvervulde kinderwens. Tot ze een morgen wakker worden en een kindje gemaakt uit sneeuw vinden. Maar hoe zorg je voor een kind dat niet van jou is en uit sneeuw is gemaakt? Hoe leef je met iets wat alleen in boeken kan gebeuren?
Favoriete quote: “I guess maybe I don’t want to be warm and safe. I want to live.”

collective.jpeg

9. Collective Amnesia, Koleka Putuma

Zuid Afrikaanse ervaringen, geschiedenis, en belevenissen – allemaal prachtig weergegeven vanuit diepe emotie. Politiek, identiteit, voorouders, lichamen, Putuma weeft met alle elementen uit haar leven om een prachtig tapijt te maken.
Favoriete quote: “I want to stop slaughtering myself and calling you the sacrifice”

woman.jpeg

10. The Woman Who Went to Bed For A Year, Sue Townsend

Deze heldin van een hoofdpersoon deed waar we allemaal wel eens aan denken: je bed in duiken en er een jaar niet meer uitkomen. Wanneer haar tweeling het huis verlaat, besluit Eva zich in bed te verstoppen voor het leven, maar terwijl zij zich probeert te verstoppen, komt het leven gewoon naar haar.
Favoriete quote: “I haven’t used my brain for so long, the poor thing is huddled in a corner, waiting to be fed.”

 
41701018_655350491499928_5385924869340790784_n (2).jpg

Debora Hellinga (1994) woont in Groningen en, net klaar met haar master aan de RUG, begint het echte volwassen leven nu echt. Vorig jaar is haar eerste boek Red Dawn Rising in Londen uitgegeven en ze werkt eraan om volgend jaar de prequel, Lingering Blue Skies, uit te geven. Op Instagram geniet ze van de kleine dingen in het leven en op haar blog beschrijft ze de avonturen van haar dagelijks leven.

 
 

Thumbnail picture: GILMORE GIRLS, WARNER BROS.

OOK GUEST WRITER WORDEN? STUUR EEN MOTIVATIE, EEN VOORSTEL VOOR JOUW STUK EN EEN KORTE BIO VAN MAX. 300 WOORDEN NAAR INFO@LEESEENBOEK.COM

Charlie RouchaComment